Släktträff i Örnsköldsvik och Gideå 17-18 Juli 2010
Deltagare: Barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnsbarn till Matilda och Wiktor Elfwing, Norrgidsjö, Gideå
Förberedelser
Sommaren 2009, i samband med en hemvändardag i Norrgidsjö, började Elisabeth, Bengt och Nisse smida planer på att ordna en kusinträff i Gideå sommaren 2010.
Elisabeth och Bengt gjorde allvar av planerna hösten 2009. De skissade på program, tog kontakter, började ställa samman sändlistor m.m. i avsikt att göra ett första utskick, en enkät med förfrågan om intresset för en kusinträff. Utskicket mottogs mycket positivt och kusinerna var inte sena att höra av sig. En första preliminär anmälan om deltagande visade att många av kusinerna hade önskemål om att även respektive maka/make, barn och barnbarn också skulle få följa med. Synpunkterna mottogs positivt, planerna ändrades och den från början planerade kusinträffen övergick nu till att bli en planering för en släktträff.
Våren 2010 hade planerna fortskridit så långt att det var dags för ett besök i Örnsköldsvik och Gideå. Vid den här tidpunkten blev också Lisbeth och Ewa (änka efter kusinen Bertil) involverade i planeringen. Programmet började ta form och flera utskick med information till kusinerna gjordes.
Samtidigt pågick ett arbete med att ta fram ett förslag till en hemsida som kunde göra det möjligt för flera i släktleden att ta del av informationen. Exempelvis sammanställningar över våra släktingar, förfäder, tidigare genomförda släktträffar m.m. Helt enkelt ett forum för släkten Elfwing från Gideå/Arnäs socknar. Björn, Bengts barnbarn, var den som svarade för arbetet med webbsidan. Samtidigt tog Ingemar initiativ till att lägga in uppgifter, från släktforskning som hans far Yngve gjorde på -50 talet, med hjälp av ett program förkortat DIS (datorhjälp i släktforskning).
Försommaren 2010 var det så dags för Bengt att skicka ut program, deltagarlistor m.m. till samtliga anmälda, totalt 23 personer. Programmet omfattade två dagar, 17 – 18 juli. Alla detaljer i planeringen som Elisabeth, Lisbeth, Eva och Bengt jobbat med fanns på pränt, logi, mat, kaffe och alla programpunkter. Inget var glömt eller utelämnat.
Dag 1, 17 juli 2010
Efter frukost och när alla hälsat på varandra samlades vi i Hotell Fokus och Ungdomshemmets konferenssal. Det märktes att alla var spända och förväntansfulla. De flestas blickar kollade runt där vi satt i den hästskoformade möbleringen och väntade på att träffen skulle ta sin början.
Bengt inledde med att hälsa oss välkomna. Han uttryckte en förhoppning om att vi skulle få givande och trevliga dagar tillsammans. Han fortsatte med att berätta om sina erfarenheter från den kompletterande släktforskning som nyligen gjorts på mor Ingeborgs sida. Resultatet har i stor utsträckning stimulerat honom i strävanden att få till stånd 2010 års träff med elfwingska släkten. De flesta av oss kusiner har därmed fått uppleva tre släktträffar, 1956, 1984 och nu 2010. Träffarna och den dokumentation som finns bevarad blir viktiga pusselbitar i vår historia och för framtida generationer. Vidare konstaterade han att ju äldre vi blir desto större blir intresset att få veta historien om våra förfäder och släktingar.
Bengt avslutade sitt inledningsanförande med att klara ut en del praktiska frågor omkring träffen.
Nästa punkt på programmet avsåg en diskussion omkring Björns förslag till en hemsida om Elfwingssläkten. Björn visade hur sidan lagts upp för att vi bl.a. ska kunna ta del av material som skannats från släktträffar i Lidbäck 1956 och Bonäset 1984. Vi fick också tillfälle att se en film som Harald Alenius tagit med en smalfilmskamera 1956 och som numera finns på dvd och återger delar av släktträffen i Lidbäck och en del andra motiv och händelser från Gideå.
Ingemar redogjorde sedan för sina erfarenheter av DIS (datorhjälp i släktforskning). Han visade exempel på hur befintliga släktträd kan arbetas in och struktureras. Hur uppgifter kan kompletteras med bilder och andra faktauppgifter om personer som ingår i släktträdet.
Föredragningarna som Björn och Ingemar gjorde resulterade i många intressanta frågor och långa diskussioner. Bl.a. framkom att Eriks fru Eva använt sig av Dis i släktforskning som hon tidigare utfört. Ingemar och Eva kom därför överens om att samarbeta för en fortsättning på det arbete som Ingemar påbörjat. Vidare diskuterades vad den elfwingska hemsidan ska heta och i vilken domän den ska finnas tillgänglig. Efter diskussioner och framförallt samtal mellan de datakunniga (läs Björn och Thomas) bestämdes att hemsidan som Björn skapat läggs över till den domän som Thomas äger (elfwing.se). Hemsidan för vår släkt skulle då i fortsättningen heta HYPERLINK "http://wiktor.elfwing.se/" http://wiktor.elfwing.se/. Den blir då också sökbar på t.ex. Google. Frågan om vem som skulle vara webbansvarig kommer att lösas senare.
I nästa programpunkt fördes samtal om Wiktor Elfwings familjegrav (A 109) i Gideå. Eva Jonsson har anmält att hon inte vill överta ansvaret att vara gravrättsinnehavare efter Bertil. Eva meddelade att hon kommer att överföra de ca 4.900:- kr, som finns kvar av tidigare insamlade pengar till framtida gravvård. Nämndes att inbetalningar kommer att göras av kusiner som tidigare inte betalt de 1000:-kr som Ingemar E för några år sedan tog initiativ till.
Efter diskussion bestämdes att Bengt/Elisabeth/Nisse, vilka har sina föräldrars familjegrav intill, åtar sig uppdraget att stå som gravrättsinnehavare. Avtal med kyrkogårdsförvaltingen om plantering och vattning kommer att tecknas. Kostnader för två planteringar är fn 683:-kr/år, och de insamlade medlen kommer då att räcka i mer än 10 år. Årliga redovisningar erhålls.
Innan sammankomsten avslutades i konferenssalen fick vi alla en överraskande inbjudan till kvällskaffe i sommarstugan hos Anders och Eva (Lisbets son och sonhustru). Inbjudan mottogs med förtjusning och tacksamhet.
Efter en kortare kaffepaus i Ungdomshemmets kafeteria förflyttades alla per bil till kyrkogården i Själevad. Under ledning av respektive nära anhörig besökte vi gravplatserna för farbror Kalle och faster Ester, Rune, Bertil (Evas make), farbror Gustav och faster Elsa, samt Evert (Lisbets make). Besöket vid gravarna gav upphov till många tankar, minnen och frågor. Några av deltagarna passade också på att besöka kyrkan för att tända ett ljus.
Bilkaravanen styrde nu kosan mot Varvsberget där en gemensam middag väntade. Sist av alla bilar kom en gammal Opel Rekord, som säkert många undrade vilka de var som åkte i ”sån gambil”. Det konstaterades snart att föraren var Anders Nordin och vid sin sida i framsätet satt hustrun Eva. Inte heller så märkvärdigt. Men när Anders steg ur bilen och började berätta att detta är morfars och mormors (Gustav och Elsas) bil, som de köpte ny 1965 och som Anders och Eva numera är ägare till, då höjde alla på ögonbrynen. En pärla, helt i originalskick. Vilken historia!
Middagen på Varvsberget avnjöts under trevliga former. I sorlet kunde höras att bl.a. dagens intryck summerades, minnen berättades, ja stämningen var verkligen på topp(!). Många passade också på att ta del av den vackra utsikten över staden, fjärden och dess omgivningar.
Mätta och nöjda tog alla plats i bilar som skulle transportera oss till Vågsnäs via Alfredshem och Domsjö. Opel Rekorden med Anders och hans hustru Eva hade startat lite i förväg för att förbereda gästernas ankomst till sommarstugan. Spännande. Många av oss kusiner hade under barndomen gästat farbror Gustav och faster Elsa i deras sommarstuga (observera att vi skulle säga farbror/morbror eller faster/moster när vi barn skulle tilltala föräldrarnas syskon). Nu var frågan om vi kunde känna igen oss? Svaret blev både ja och nej. Tomten med bryggan kände vi igen, men inte huset. Det hade blivit större. Mycket riktigt hade ”ungdomarna” byggt till en hel del. Och fler byggen var på gång. Det ryktades att Opeln skulle få ett eget hus.
Anders kom ut på trappen och ropade ut varsågoda. Tänk att alla 23 fick plats i stugan. Kaffe med tårta, vilken fest vi kom till. Det måste erkännas att många av oss faktiskt åt flera tårtbitar. Ett gott betyg till bagaren/bagerskan. Tack för en trevlig kväll och er gästfrihet!
Dagen avslutades med återresa till Hotel Fokus. Hemkomna på rummen var det många som startade upp sina bärbara datorer för att kolla om det kommit någon post eller kanske bara surfa runt en stund eller skriva några rader på bloggen. God natt!
Dag 2, 18 juli 2010
Dagen började med frukost på Ungdomshemmet.
Vi lämnade därefter ”stan” för resa till Gideå. Första målet var Matilda och Viktors bostad i Norrgidsjöbyn. Huset byggdes av Matilda och Wiktor år 1931 och såldes år 1952. De första intrycken vid ankomsten var att här är allt sig i stort sett likt sedan vi var barn. Huset med den gula färgen och snickarglädjen, bagarstugan med sin timring och uthuset med avträdet (finare namn på dasset) samt bersån i trädgården, t.o.m. den fanns kvar.
När alla kommit samlades vi på vägen mellan huset och bagarstugan. Vi blev hälsade välkommen av nuvarande ägare, Hans Alenius. Han hade tidigare bott i Stockholm. Han berättade en fascinerande historia om hur han blivit ägare till huset. Av en tillfällighet hade en bekant tipsat att huset var till salu. En tid efter köpet träffade han en person i Sörgidsjö som presenterade sig också med efternamnet Alenius. Hans blev nyfiken och började släktforska. Kunde han, som aldrig i hela sitt liv tidigare satt sin fot i Gideå, vara släkt med den Alenius han träffat. Javisst! Det visade sig också att han var släkt med alla oss Elfwingar som hade anknytning till Matilda och Wiktors hus i Norrgidsjöbyn. Han avslutade berättelsen med konstaterandet, tänk att alla vi som står på den här vägen mellan bostadshuset och bagarstugan är släkt med varandra. Vilken otrolig historia!
Efter hans berättelse påbörjades ett fotograferande av byggnader, utedasset med ett ramat foto på kung Karl Gustaf, en bild som Hans A själv tagit och fått publicerad, samt gruppfoton på alla deltagarna uppställda på bagarstugs-trappen, ja frågan är om det fanns någon fläck runt om och i alla byggnader som inte hamnade i digitalkamerornas minneskort. Det gavs också möjlighet att gå husesyn. I stort var huset intakt även invändigt, precis som det såg ut när Matilda och Viktor bodde där. Besöket i Norrgidsjöbyn gav starka intryck, mycket tack vare den fantastiska berättelsen som Hans Alenius gav oss. Stort tack till honom!
Nästa besöksmål blev kyrkogården i Gideå. Matilda och Viktor Elfwings familjegrav är belägen strax till vänster om ingången till kyrkan. Även gravar där Ingeborg och Henning E och Viktors syskon är begravda besöktes.
Efter rundvandringen på kyrkogården var det hembygdsgårdens tur att få besök. Där togs vi emot av personal som dukat upp med kaffe och bröd. Det smakade gott. Många passade på att ta del av litteratur som fanns att tillgå och som hade anknytning till Elfwings- släkten.
Eva (Jonsson) svarade för en kort och stämningsfull andaktsstund där hon utgick från frälsarkransens olika symboler och betydelse. Gemensamt sjöng vi sommarpsalmerna 200 och 201 (I denna ljuva sommartid resp. En vänlig grönskas rika dräkt).
Därefter gick resan vidare mot Hötjärn och Gideå Bruk. I ”Hötjärna” stannade vi till och tittade på det hus som var Bengt, Nisses och Elisabeths barndomshem. På ”brukä” parkerade vi bilarna vid f.d. skogsskolan (numera hotell) och promenerade förbi herrgården och vidare fram till lusthuset. Att många minnen vaknar till liv när man besöker en ort där man vuxit upp torde det knappast inte råda någon tvekan om. Deltagarna i träffen fick antagligen höra både det ena och det andra, när sykonen Elfwing från Hötjärna ”sa nä exakt som de ha vöre” (sade det såsom det var, alltså sanningen).
Efter promenaden samlades vi vid kanten av Gide älv för att inta lunch i det fria. Utsikten över älven och bort mot herrgården var förtjusande. Vädret det absolut bästa. Platsen var endast ca femtio meter från det numera rivna huset där Bengt gick första åren i skola. Bengt och Elisabeth hade förberett en välsmakande lunch. Till dessert serverades jordgubbar och vispgrädde.
Lunchen blev avslutningen på den två dagar långa släktträffen. Erik Lindgren framförde deltagarnas tack till alla som på ett eller annat sätt bidragit till genomförandet av träffen. Han betonade särskilt det trevliga upplägget som bjudit på många intressanta, givande och minnesvärda intryck.
Avskedets stund var inne. Efter handskakning och kramar skildes vi åt. Nästan med lite vemod i blicken. Vi hade ju haft så fantastiskt trevliga dagar tillsammans.
Hoppas att vi får ses igen!